A dagadót fel kell szúrni, mert abba töltöm a tölteléket. Általában amikor megveszem, megkérem a hentest, hogy szúrja fel. Ha elfelejtem nem olyan nehéz négy ujjal simán szét, lehet nyitni.
A töltelékhez egy kis olajon megfuttatom az apróra vágott zöldpetrezselymet, hozzáadok egy konzerv szeletelt gombát, és egy kicsit párolom. Ha a gomba puha négy darab, apró kockákra vágott csirkemájat is beleteszek, és jól összekeverem, a máj pár perc alatt megpuhul.
Két zsemlét megáztatok, rámorzsolom a gombás májra, összekeverem és hat db felvert egész tojással, leöntöm. Fűszerezem sóval, borssal, töltelékek fűszerkeverékével és folyamatosan keverem, amíg a tojás is megsül.
A dagadót evvel a töltelékkel töltöm meg, a nyílást hústűvel lezárom. Egy sütőtálba teszem az így megtöltött dagadót, a hús külsejét is fűszerezem sóval, borssal és sült húsok fűszerkeverékével, olajat öntök alá és alufólia alatt 45 percig sütöm. Amikor leveszem a fóliát, még sütöm egy kicsit, hogy szép piros legyen. Amikor kihüll még beteszem a hűtőbe, mert hidegen lehet szépen szeletelni.
Csirkemelltorta
A kicsontozott csirkemelleket vékony szeletekre vágom, enyhén besózom, borsozom.
Egy kerek hőálló tálat kibélelek szeletelt bacon szalonnával. A csirkemell szeleteket beleforgatom lisztbe és felvert tojásba és lefektettem a szalonnára,rászórók reszelt sajtot, a sajtot befedem szalonnával, ez lesz az első sor.
A Következő sor megint csirkemell, sajt és szalonna. Ezt addig folytatom, amíg megtelik a tál.
Alufóliával letakarom és kb. fél óráig sütőm. Amikor leveszem a fóliát még sütőm egy kicsit, amíg a szalonna is megsül a tetején. Ha kész egy nagyobb tányérra kiborítom, a kerek tálformától lesz torta. Ha kihűlt beteszem a hűtőbe, mert hidegen lehet szépen szeletelni. A rétegezéstől a szeletek teljesen tortaszeletnek néznek ki.
Bármilyen köret illik hozzá, lehet hidegsültként vagy főételként tálalni.
Fasírt
Húspogácsa az étlapokon én jobban szeretem az egybesült fasírtot más néven Stefánia vagdaltot.
A darált húst egy nagyobb tálba teszem, fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával, hozzáadok egy nyers tojást és beáztatott kenyeret vagy zsemlét. Fokhagymát megkaparva vagy fokhagymaprésen átnyomva teszem bele. Az egészet jól összegyúrom.
Ha húspogácsát készítek, akkor már csak formázni kell és kisütni bő olajban.
A Stefánia vagdalthoz még kell főzni 4-5 db kemény tojást. Egy kizsírozott tepsibe a húsmassza feléből a tepsi közepébe téglalapalakot rakok. A téglalapközepére sorba belerakom a kemény tojásokat és a húsmassza másik, felével betakarom a tojásokat.
Jól összenyomkodom mindenhol, hogy szép formás legyen, megszóróm még egy kevés zsemlemorzsával és szép pirosra sütőm.