Pogácsa egyszerűen
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 élesztő
1 tejföl
2 tojás
1 teáskanál só
Elkészítés: Sütés előtti este készítem el. A lisztbe belekeverem a sót, elmorzsolom benne a margarint. A tejfölben elkeverem a tojások sárgáját és az élesztőt, és összedolgozom a vajas liszttel. Belerakom egy nylonzsacsiba, lazán lezárom, és a hűtőbe teszem. Másnap átgyúrom, szaggatom, a megmaradt tojásfehérjével megkenem a tetejét, s megsütöm.
Megjegyzés:
Én szoktam a tetejére szezámmagot is szórni. A tészta fagyasztható, előre le szoktam gyúrni 3-4 kg-t, és mikor a családnak eszébe jut, csak kiolvasztom (szobahőmérsékleten), és sütöm.
Réteges tepertős pogácsa
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
2-3 evőkanál bor
35 dkg darált tepertő
15 dkg margarin
langyos tej
só
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, margarinnal és szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva fél óráig langyos helyen pihentetjük.
Majd ismét kinyújtjuk, és az előbbi módon felcsavarjuk. Összesen háromszor nyújtjuk ki fél órai pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük, középnagyságú szaggatóval kiszúrjuk, és egyenletes jó tűznél 15 percig sütjük.
Sajtkrémmel töltött pogácsa
Hozzávalók :
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
20 dkg margarin
1 pohár tejföl
1 db tojás sárgája
pici só
A töltelékhez :
2 dl tej, 2 kávéskanál liszt, 2 db tojássárgája , 10 reszelt trappista sajt
2-3 dkg füstölt sajt , 15 dkg margarin
Elkészítés:
Az élesztőt, az l dl langyos cukros tejben megfuttatjuk, majd a többi adalékkal összegyúrjuk. A kész tésztát kb. két órára a hűtőbe tesszük pihentetni. A hűtőből kivéve 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk, tojássárgájával megkenjük és reszelt sajtot szórunk rá. Ezután kiszaggatjuk és előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Sülés után kettévágjuk és a következő töltelékkel megtöltjük.
A töltelék elkészítése: A tojások sárgáját a liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáadva megfőzzük a besamellt, ezután belekeverjük a reszelt sajtot. A margarint kihabosítjuk, összekeverjük a kihűlt krémmel, végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot.
Sajtos masni
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
20 dkg liszt+a tepsihez
10 dkg margarin+ a kenéshez
2 dl tejföl
2 dkg élesztő
1 evőkanál ecet
20 dkg óvári saj
Előkészítés:
A sajtot lereszeljük. A sütőt 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés:
A lisztből, a tejfölben elkevert élesztővel, az ecettel és ízlés szerinti sóval lágy kelt tésztát készítünk. (Ha nem elég lágy, kevés langyos vizet adunk hozzá.) Letakarva meleg helyen legalább egy órán át kelni hagyjuk. Ha megkelt, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük felpuhított (de nem megolvasztott!) margarinnal, megszórjuk bőven a sajttal, és jó szorosan feltekerjük. Félbehajtjuk, újabb 1/2 órán át kelesztjük. Vékonyra kinyújtjuk, hosszúkás csíkokra vágjuk, masniszerűen megsodorjuk. Kikent és liszttel megszórt tepsiben kb. 30 percig sütjük.
Sajtos-túrós pogácsa
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
15 dkg tehéntúró
15 dkg juhtúró
1 dl tej
1 csapott evőkanál cukor
3 dkg éleszt60 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 dl tejföl
2+1 tojássárgája
10 dkg sajt (trappista, edami
Előkészítés:
Szitán vagy krumplinyomón áttörjük a tehén- és juhtúrót. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a margarint apró kockákra vágjuk. A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és 1 evőkanál sót. A sajtot megreszeljük.
Elkészítés: Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztben a margarint, közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk), majd cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk.
Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt 2/3 részével, és hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen ismét megkelesztjük (fél óra). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit.
A tésztából 2 ujjnyi (kb. 3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk, a tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb „hulladékot" hagyjunk, mert az újra összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta már nem lesz leveles!). Egymástól tisztes távolságra, a sütőlapokra rakosgatjuk a pogácsákat, és a forró sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen, szinte langymelegen a legfinomabb!
Tepertős pogácsa
Hozzávalók:
1 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 kávéskanál cukor,
50 dkg liszt,
40 dkg tepertő,
10 dkg margarin,
1 dl tejföl,
fél dl fehérbor,
1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, egy evőkanál lisztet, összekeverjük, és langyos helyen megfuttatjuk. Közben a tepertőt megdaráljuk.
2. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, egy csipet sót, a bort, és összegyúrjuk. Ha nem elég rugalmas a tészta, adjunk hozzá még kevés tejet. Alaposan összedolgozzuk.
3. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint kissé megsózzuk és megborsozzuk. Alulról felfelé felcsavarjuk a tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két oldalát egymásra behajtjuk. Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük, és közöttük fél-fél órát pihentetjük a tésztát.
4. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagyméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
Szerelempogácsák
Hozzávalók (16 darabhoz)
• 25 dkg leveles tészta
• 10-10 dkg cukor és kész tejberizs
• 1 ek. citromlé
• 32 szem málna
• porcukor
Elkészítése
A leveles tésztát több rétegben egymásra tesszük, derelyemetélővel pogácsa méretű darabokat vágunk ki belőle, és kivajazott tepsibe rakjuk. Meleg sütőben pirosra sütjük. A cukrot két ek. vízzel állandóan kevergetve felforraljuk, majd addig főzzük, amíg karamellt kapunk. Belekeverjük a citromlevet, és levesszük a tűzről. A pogácsákat ezzel a mázzal leöntjük, és rácsra tesszük száradni, hogy a máz középen megkössön.
Minden pogácsa közepébe málnákat nyomkodunk, tejberizzsel befedjük, és 1-1 málnaszemet teszünk a tetejére. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Túrós-sajtos pogi minden alkalomra
Hozzávalók:
0,5 kg tehéntúró
0,5 kg margarin
0,5 kg liszt (fele finom, fele rétes)
1 egész tojás
só
15 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
A fele-fele arányú liszt keverékébe elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk az áttört túrót, az egész tojást és sót. A tésztát hűtőszekrényben pihentetjük, célszerű előző nap összeállítani, így jobb minőségű lesz. Pihentetés után (még dermedt állapotban) kinyújtjuk, és tetszőleges formákat, ill. pogácsákat szaggathatunk. A tetejére reszelt sajtot halmozunk fel, majd közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
Megjegyzés:
Ha a tészta lágy, -függ a liszt minőségétől- (nem válik el az edénytől és a kezedtől) a kidolgozásnál adhatsz hozzá lisztet (mértékkel).
Túrós pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg túró
50 dkg margarin
50 dkg liszt
só
tetejére:
1 tojás sárgája
sajt
Elkészítés: A túrót a margarinnal összemorzsoljuk, könnyebb, ha a margarin nem túl hideg, hanem szobahőmérsékletű, lágyabb.
Hozzákeverjük a lisztet, ízlés szerint egy kis sót teszünk bele. A tészta lágyabb lesz, mint gondoljuk, ezért hűteni kell kb. fél óráig, nem szabad hozzá több lisztet tenni, mert kemény lesz a pogácsa. Utána kinyújtjuk közepes vastagságúra, a tetejét megkenjük a tojás sárgájával. Egyforma méretű négyzetetkre vágjuk, megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Zöld burgonyapogácsa
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma , 1/2 csokor vegyes fűszernövény (pl. petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, csombor), 10 dkg főtt zöldborsó, 1 közepes cukkíni, 10 dkg búzaliszt, 2 tojássárgája
1 csipet őrölt szerecsendió, 2 dkg vaj, 4 evőkanál olaj
Előkészítés:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk, és kevés sós vízben megfőzzük. Ha elkészült, kissé hűlni hagyjuk, majd még melegen átpasszírozzuk. Közben a hagymát megtisztítjuk és felvagdaljuk. A fűszernövények leveleit letépjük a szárukról, megmossuk, lerázzuk és felaprítjuk. A zöldborsót aprítókéssel összetörjük. A cukkínit megmossuk, vékonyan felszeleteljük, megsózzuk-borsozzuk.
Elkészítés:
A lisztet, a tojássárgáját, a hagymát, a fűszernövényeket és a borsópépet jól összekeverjük a burgonyapürével. Megsózzuk-borsozzuk, szerecsendióval és némi vajjal finomítjuk. Vizes kézzel a burgonyamasszából lapos pogácsákat formálunk. A felületüket éles késsel rácsosan bevagdossuk, és az olajjal bekenjük. Az asztali grillt vagy forró követ felhevítjük, némi olajjal beecseteljük, és enyhén meghintjük sóval. A burgonyapogácsákat a cukkíniszeletekkel a grill-lapra fektetjük, és mindkét oldalukon ropogósra sütjük.
|
|
|