A csontos húst hidegvízbe odateszem főni. Ha felfőtt szűrőkanállal leszedem a habját. Bezöldségezem: sárgarépát, fehérrépát négybe vágom két burgonyát egészbe, hagyom, egy fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát is beledobok, teszek még bele zellert egészbe és zellerlevelet cérnával összekötve. Befűszerezem: só, vegeta, egész feketebors, ha újra felforrt a legkisebb lángra teszem épp csak, hogy pezsegjen kb. 2 órát főzőm. Ha kész leszűrőm, külön tálalom a zöldségeket és a húst. Levesbetétként cérnametélt, csigatészta adható, nem teszem bele a húsleves levébe, mert nem szeretem, ha elázik a tészta.
Húsleves csirkemájgaluskával:
A csirkeaprólékot felteszem főni, lehabozom, bezöldségezem ugyanúgy, mint a húslevest de nem rakok bele hagymát és fokhagymát. A májgaluskához még külön vásárolok 30 dkg csirkemájat. A fűszerezése ennek is só, vegeta, és egész bors helyett őrölt feketeborsot szórok a levesbe. A csirke hamar megfő, kislángon is kb. egy óra alatt kész. Elkészítem a májgaluskát: a vágódeszkán egy nagy kés fokával / nem az élével/ megkaparom a májakat és beleteszem egy tálba. Ráütők 2 nyers egész tojást, rászórók 2 evőkanál lisztet, pici sót, pici őrölt borsot és nagyon finomra összevágott zöldpetrezselymet. Az egészet simára kikeverem. Levesbe teáskanállal rakom bele a galuskákat, ha feljön a leves tetejére kész is, van. Ezt a levest nem kell leszűrni, mivel a galuska nem ázik el.
Zöldborsóleves
Egy kis olajba a finomrávágott zöldpetrezselymet pár pillanatig kevergetem, ráteszem a zöldborsót, sárgarépát és fehérrépát, sózom és felengedem annyi vízzel, hogy kicsit ellepje. Addig párolom, amíg megpuhulnak a zöldségek. Amikor a víz is elpárolog, leveszem a tűzről, szórók rá egy evőkanál lisztet és egy kiskanál pirospaprikát. Óvatosan összekeverem, és fokozatosan felengedem hidegvízzel, így nem csomósodik össze a liszt. Felforralom, ha kell, még megsózom, és pici cukorral édesítem. Végül még eresztett galuskát teszek bele.
Zöldbableves
Forró, sós lobogó vízbe teszem bele a zöldbabot, a sárgarépát, fehérrépát, burgonyát, szórók bele finomra vágott zöldpetrezselymet. Egy-két gerezd fokhagymát, sót esetleg pici vegetát.
Ha megfőtt berántom és egy pohár tejföllel, behabarom. Lehet pici ecettel még ízesíteni, de én nem szoktam, mert a tejföltől is elég savanyu lesz.
Szárazbableves
Én tarkababból készítem a bablevest. Odateszem a babot apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával és sóval főni. Hamarabb megfő, ha egy késhegyi szódabikakbónát is beleteszek. Amikor félig megfőtt a bab beleteszem a sárgarépát, fehérrépát és burgonyát, ha megpuhultak a zöldségek is berántom és egy pohár tejföllel, behabarom.
Csipetkével lehet még gazdagítani.
Burgonyaleves
A legegyszerűbb leves. A nagyobb kockákra vágott burgonyát, az apróra vágott zellerlevelet és zöldpetrezselymet egy kis olajon annyi vízzel, hogy ellepje, felteszem főni. Ízesítem sóval, tárkonnyal, pici majoránnával, babérlevéllel. Ha megpuhult a burgonya leveszem a tűzről szórók rá lisztet, pirospaprikát és óvatosan összekeverem. Fokozatosan felengedem hidegvízzel, ha felforrt kész is.
Halászlé
A gyorsabb halászlét készítem, mert nincs időm passzírózni, habár a szakácskönyvekbe úgy van leírva. Ezért a hozzávalókat is leírom.
Veszek fejenként egy-egy pontyszeletet, két fagyaszott halászlé sűrítményt és kb. 40 dkg belsőséget és két halászlékockát.
A kiolvadt halászlé sűrítményt, felengedem vízzel, ha felforrt beleteszem a nagyobb darabokra vágott belsőséget és a halászlékockákat. Takaréklángon főzőn kb. 10 percet, végül a halszeleteket is belerakom. A halászlé sűrítménytől és a belsőségektől jó sűrű lesz a leves.
Az egész meg van fél óra alatt gyors és nagyon laktató.
Gulyásleves
Marhahúsból a legfinomabb, de a sertéshús is jó hozzá. Apróra vágott vöröshagymát megpirítom egy kis olajon, szórók rá pirospaprikát, öröltkőményt, sót, vegetát és beleteszem a kockára vágott húst, teszek rá pirosaranyat, pörköltízesítőt és gulyáskrémet. Annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje, amikor a hús kezd puhulni, hozzáadom a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát és a kockára vágott burgonyát. Ha a zöldségek is megpuhultak felöntöm vízzel és teszek bele eresztett galuskát.
Karfiolleves
Rózsára szétbontom a karfiolt, sárgarépát, fehérrépát, burgonyát is megtisztítom és feldarabolom és felteszem főni sós, vegetás vízbe.
Ha megpuhult berántom, és tejföllel behabarom. Jó kis sűrű leves lesz belőle, de még szoktam eresztett galuskával is gazdagítani.
Paradicsomleves
Egy kis olajon megpirítok lisztet, félreveszem a tűzről, beleteszek pirospaprikát. Az így elkészített rántást felengedem paradicsom lével és egy kis vízzel, sózom. Ha felfőtt beédesítem és rakok bele eresztett galuskát.
Egy lábosban melegítsd fel egy kevés olajat kb. 2 evőkanálnyit, és pirítsd meg a virsli karikákat, majd vedd ki a virsliket a lábosból és tedd őket félre. Azzal, hogy pirítod a virslit gazdagabb lesz a leves íze, mintha csak belefőznéd. Vannak, akik külön edényben pirítják meg a virslit, de akkor a virsli pörzsanyagai nem kerülnek a levesbe, ezek az ízek elvesznek és többet is kell mosogatni.
Tegyél egy kevés olajat a lábosba és párold üvegesre a vöröshagymát.
Add a fokhagymát is vöröshagymához, majd a káposztát és folyamatosan kevergetve pirítsd le, míg a káposzta össze nem esik.
Add a káposztához a pirospaprikát és keverd össze.
Öntsd fel kb. 1,5 liter forró vízzel, és add hozzá a krumplit, majorannát, köményt, sót, borsot.
Főzd a frankfurti levest kb. 10-12 percig közepes lángon, míg a krumpli meg nem puhul.
A tejfölt keverd simára a liszttel, majd adj hozzá egy merőkanállal a levesből és keverd össze, majd öntsd a tejfölös habarást a leveshez és keverd össze.