Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal és a KNORR Marhahúsleves ízesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és fél óráig deszkán pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, 3 részbe hajtjuk, és 20 percet pihentetjük. A hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük. Végül a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét reszelt sajttal vagy köménnyel megszórjuk, és forró sütőben kisütjük. Tetszés szerint sós rudakat is süthetünk ebből a tésztából.
Burgonyás pogácsa
Hozzávalók:
80 dkg liszt
3 db tojás
40 dkg margarin
5 dkg élesztő
1 kg tisztított burgonya
Elkészítés:
A 80 dkg lisztből, 3 db tojással, az 1 dl langyos tejben megfuttatott élesztővel és a szükséges mennyiségű tejjel leveles tészta lágyságú tésztát gyúrunk. Az 1 kg megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. Ha langyos, a margarinnal és kevés sóval jó habosra keverjük. A masszát a kinyújtott tésztára kenjük és hajtogatjuk. Ezután negyedórát pihentetjük, majd újra hajtogatjuk. A műveletet háromszor megismételjük. Ezután kinyújtjuk, szaggatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
Egyszerű sajtos pogácsa Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 margarin,
1 pohár tejföl, 1 tojás,
1/2 sütőpor, 10 + 10 dkg sajt, teáskanálnyi só
Elkészítése: A lisztbe szórjuk a sütőport, a sót, a sajtot, a margarinnal összemorzsoljuk. Beleütjük a tojást, belekeverjük a tejfölt. Kb. 2 cm magasra nyújtjuk, berácsozzuk, megszórjuk sajttal, és kb 15-25 percig sütjük. (Villanysütőben hamarabb sül!)
Megjegyzés: A tetejére a reszelt sajt helyett köménymagot is tehetünk, akkor kenjük meg tojássárgájával.
Gyors pogácsa
Hozzávalók: 16 dkg reszelt trappista sajt
1 dl tej
16 dkg vaj
32 dkg liszt
6 + 1 tojás
1. A tejet a vajjal felforraljuk, kevés sóval ízesítjük, belekeverjük a lisztet, és haberővel simára keverjük, amíg elválik az edény falától. Kemény, nehezen keverhető tésztát kell kapni. Hűlni hagyjuk.
2. Beleütjük a 6 tojást, belekeverjük a reszelt sajtot, alaposan összedolgozzuk.
3. Vizes kézzel vagy két kiskanál segítségével diónyi gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőlemezre rakjuk.
4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 3. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük a maradék tojással, és kb. 20-25 percig sütjük.
Elkészítés:
A lisztet, margarint, túrót megsózva összedolgozzuk. A kapott tésztát pihentetjük kb. 1/2 órát. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, derelyevágóval kis stanglikat vagy pogácsaszaggatóval pogikat készítünk. Gáztepsire rakjuk úgy, hogy kis hely legyen közöttük. Mindegyik tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és kevés köménymaggal, majd az előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Igazi sajtos pogácsa
Hozzávalók:
1 kg liszt,
50 dkg vaj,
4 dl tejföl,
só ízlés szerint,
2 db tojás, 7 és fél dkg élesztő,
1 dl bor, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beleteszem a só, pici tejjel élesztőt, tojást, sajtot, tejfölt, a bort. Összegyúrjuk (ne legyen kemény), majd kelesztjük 20 percig. Elnyújtjuk félujjnyi vastagra, elöl-hátul felhajtjuk, és újból elnyújtjuk 20 perc múlva.
A 20 perc elteltével ujjnyira megnyújtjuk, megvagdaljuk a tetejét, kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük tojással. Ízlés szerint sajtot is lehet a tetejére szórni. Előmelegített sütőbe (forró legyen!) tesszük és kisütjük.
Hozzávalók kb. 32 db-hoz: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, fél dl tej
25 dkg margarin, 25 dkg juhtúró, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl
Előkészítés:
A lisztet nagyobb tálba átszitáljuk. Kisebb tálkába teszünk belőle két evőkanálnyit, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a tejet, és összekeverjük. Tetejét megszórjuk kevés liszttel, és langyos helyen addig kelesztjük (kb. 15 perc), amíg a tetején a liszt repedezni kezd.
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a margarint, és két tenyerünkkel elmorzsoljuk, majd a juhtúróval is jól összedolgozzuk. A margarinos, juhtúrós liszt közepébe fészket készítünk, beleöntjük az élesztős masszát, a tojássárgákat, a tejfölt és egy kávéskanál sót. Az egészet sima tésztává összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 1 óra hosszáig kelesztjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 3 cm vastag lapra nyújtjuk, és közepes nagyságú pogácsákat szaggatunk. Tepsibe rakjuk, a tetejét késsel megrácsozzuk, megkenjük tojással, és kb. 15 percig kelesztjük. A sütőbe tesszük, és kb. 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.
Előkészítés:
A tepertőt megdaráljuk, ízlés szerint elkeverjük sóval és (frissen) őrölt borssal. A lisztet mélyebb tálba szitáljuk.
Elkészítés: Összekeverjük a lisztet 1 kk. sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadunk 1 tojást és annyi kefirt, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán összegyúrjuk (nem szükséges nagyon kidolgozni), majd cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük. Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a tepertőkrémmel, majd összehajtogatjuk: először felülről lefelé, majd alulról felfelé - harmadolva - egymásra hajtjuk a széleket; aztán a bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig - kissé megemelve- a tészta alá hajtjuk.
Konyharuhával vagy nagyobb tállal letakarjuk, aztán fél óra múlva megismételjük a nyújtást és a hajtogatást - összesen négyszer. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra (gázsütő 4. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit. Az utolsó hajtogatás után rögtön 3 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, tetejét késheggyel bekockázzuk, és 3-4 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Egymástól némi távolságra a sütőlapokra/tepsikre rakosgatjuk a pogácsákat (sütés közben megnőnek, sőt némelyik még dülöngél is!), tetejüket megkenjük a maradék 1 felvert tojással, és a forró sütőben pirosra sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, frissen az igazi!
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, 3-szor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kisütjük.
Magos-burgonyás pogácsa
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 25 dkg burgony
45 dkg liszt
25 dkg vaj/ margarin
2 tojássárgáj
2 evőkanál tejföl
10 dkg tisztított napraforgómag
1 tojás a kenéshez
Előkészítés:
A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk, és azonnal forrón burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
A kihűlt burgonyához szitáljuk a lisztet, beletördeljük a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, 1 teáskanál sót, a napraforgómag 3/4 részét, és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Kivesszük a hűtőből, kissé kinyújtjuk, majd kétszer-háromszor összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, késsel kissé bevagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a maradék napraforgómaggal, és a forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Melegen vagy langyosan kínáljuk, mert így az igazán finom.
Megjegyzés:
A napraforgómagot helyettesíthetjük tökmaggal, pisztáciával, de ezeket késsel vágjuk durvára, mielőtt a tésztába kevernénk.