Éva oldala
Éva oldala
Menü
 
Receptek
 
Irodalom
 
Látógatók
Indulás: 2007-09-13
 
Óra
 
Hírdetés
 
Pogácsák

 

 

Aranyló tejfölös pogácsa   
 
Hozzávalók
50 dkg liszt 
25 dkg  margarin 
1 kávéskanál KNORR Aranysárga Marhahúsleves ízesítő  
3 dkg élesztő 
1 dl tej 
1 dkg cukor 
2 tojássárga  
2 dl tejföl  
reszelt sajt vagy köménymag 
 
Elkészítés:  
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal és a KNORR Marhahúsleves ízesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, és fél óráig deszkán pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, 3 részbe hajtjuk, és 20 percet pihentetjük. A hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük. Végül a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét reszelt sajttal vagy köménnyel megszórjuk, és forró sütőben kisütjük. Tetszés szerint sós rudakat is süthetünk ebből a tésztából.

 

 
 
Burgonyás pogácsa

 

 

 

Hozzávalók:  
80 dkg liszt  
3 db tojás  
40 dkg  margarin  
5 dkg élesztő  
1 kg tisztított burgonya

 

Elkészítés:  
A 80 dkg lisztből, 3 db tojással, az 1 dl langyos tejben megfuttatott élesztővel és a szükséges mennyiségű tejjel leveles tészta lágyságú tésztát gyúrunk. Az 1 kg megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. Ha langyos, a margarinnal és kevés sóval jó habosra keverjük. A masszát a kinyújtott tésztára kenjük és hajtogatjuk. Ezután negyedórát pihentetjük, majd újra hajtogatjuk. A műveletet háromszor megismételjük. Ezután kinyújtjuk, szaggatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. 

 

 
 
Egyszerű sajtos pogácsa  
 
Hozzávalók:  
50 dkg liszt, 1  margarin, 
1 pohár tejföl, 1 tojás, 
1/2 sütőpor, 10 + 10 dkg sajt, teáskanálnyi só

 

Elkészítése:  
A lisztbe szórjuk a sütőport, a sót, a sajtot, a margarinnal összemorzsoljuk. Beleütjük a tojást, belekeverjük a tejfölt. Kb. 2 cm magasra nyújtjuk, berácsozzuk, megszórjuk sajttal, és kb 15-25 percig sütjük. (Villanysütőben hamarabb sül!)

 

Megjegyzés: A tetejére a reszelt sajt helyett köménymagot is tehetünk, akkor kenjük meg tojássárgájával.

 

 

 


Gyors pogácsa  
 
Hozzávalók: 
16 dkg reszelt trappista sajt  
1 dl tej  
16 dkg vaj  
32 dkg liszt  
6 + 1 tojás

 

 

 

1. A tejet a vajjal felforraljuk, kevés sóval ízesítjük, belekeverjük a lisztet, és haberővel simára keverjük, amíg elválik az edény falától. Kemény, nehezen keverhető tésztát kell kapni. Hűlni hagyjuk.  
 
2. Beleütjük a 6 tojást, belekeverjük a reszelt sajtot, alaposan összedolgozzuk.  
 
3. Vizes kézzel vagy két kiskanál segítségével diónyi gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőlemezre rakjuk.  
 
4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 3. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük a maradék tojással, és kb. 20-25 percig sütj
ük.  
  
 
Gyors sós süti  
 
Hozzávalók:  
25 dkg  margarin , 25 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró 
1 tojás, 10 dkg sajt, só, köménymag

 

Elkészítés:  
A lisztet, margarint, túrót megsózva összedolgozzuk. A kapott tésztát pihentetjük kb. 1/2 órát. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, derelyevágóval kis stanglikat vagy pogácsaszaggatóval pogikat készítünk. Gáztepsire rakjuk úgy, hogy kis hely legyen közöttük. Mindegyik tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és kevés köménymaggal, majd az előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

 
 
 

Igazi sajtos pogácsa

 

 

 Hozzávalók:  
1 kg liszt,  
50 dkg vaj,  
4 dl tejföl,  
só ízlés szerint,  
2 db tojás, 7 és fél dkg élesztő,  
1 dl bor, 10 dkg reszelt sajt

 

Elkészítése:  
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beleteszem a só, pici tejjel élesztőt, tojást, sajtot, tejfölt, a bort. Összegyúrjuk (ne legyen kemény), majd kelesztjük 20 percig. Elnyújtjuk félujjnyi vastagra, elöl-hátul felhajtjuk, és újból elnyújtjuk 20 perc múlva. 
 
A 20 perc elteltével ujjnyira megnyújtjuk, megvagdaljuk a tetejét, kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük tojással. Ízlés szerint sajtot is lehet a tetejére szórni. Előmelegített sütőbe (forró legyen!) tesszük és kisütjük. 

 

Hozzávalók kb. 32 db-hoz: 
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, fél dl tej 
25 dkg  margarin, 25 dkg juhtúró, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl

 

Előkészítés:  
A lisztet nagyobb tálba átszitáljuk. Kisebb tálkába teszünk belőle két evőkanálnyit, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a tejet, és összekeverjük. Tetejét megszórjuk kevés liszttel, és langyos helyen addig kelesztjük (kb. 15 perc), amíg a tetején a liszt repedezni kezd.

Elkészítés:  
A liszthez hozzáadjuk a margarint, és két tenyerünkkel elmorzsoljuk, majd a juhtúróval is jól összedolgozzuk. A margarinos, juhtúrós liszt közepébe fészket készítünk, beleöntjük az élesztős masszát, a tojássárgákat, a tejfölt és egy kávéskanál sót. Az egészet sima tésztává összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 1 óra hosszáig kelesztjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 3 cm vastag lapra nyújtjuk, és közepes nagyságú pogácsákat szaggatunk. Tepsibe rakjuk, a tetejét késsel megrácsozzuk, megkenjük tojással, és kb. 15 percig kelesztjük. A sütőbe tesszük, és kb. 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. 

 
 


Kefires tepertős pogácsa  
 
Hozzávalók 40–45 darabhoz: 
30 dkg tepertő, 50 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1+1 tojás, ,5-3 dl kefir (joghurt, aludttej)

 

Előkészítés:  
A tepertőt megdaráljuk, ízlés szerint elkeverjük sóval és (frissen) őrölt borssal. A lisztet mélyebb tálba szitáljuk. 
 
Elkészítés: Összekeverjük a lisztet 1 kk. sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadunk 1 tojást és annyi kefirt, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán összegyúrjuk (nem szükséges nagyon kidolgozni), majd cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük. Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a tepertőkrémmel, majd összehajtogatjuk: először felülről lefelé, majd alulról felfelé - harmadolva - egymásra hajtjuk a széleket; aztán a bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig - kissé megemelve- a tészta alá hajtjuk.  
 
Konyharuhával vagy nagyobb tállal letakarjuk, aztán fél óra múlva megismételjük a nyújtást és a hajtogatást - összesen négyszer. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra (gázsütő 4. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit. Az utolsó hajtogatás után rögtön 3 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, tetejét késheggyel bekockázzuk, és 3-4 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. 
 
Egymástól némi távolságra a sütőlapokra/tepsikre rakosgatjuk a pogácsákat (sütés közben megnőnek, sőt némelyik még dülöngél is!), tetejüket megkenjük a maradék 1 felvert tojással, és a forró sütőben pirosra sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, frissen az igazi!

 
 

 
Krumplis pogácsa(dupla adag)

 

Hozzávalók:  
60 dkg liszt,  
25 dkg  margarin,  
2 dl tejföl,  
2 db főtt krumpli áttörve,  
2 kávéskanál só,  
2 kávéskanál cukor,  
2 dkg élesztő tejben megfuttatva,  
reszelt sajt a tetejére.

Elkészítés:  
A hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, 3-szor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kisütjük. 
 
 
 

Magos-burgonyás pogácsa  
 
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 
25 dkg burgony 
45 dkg liszt 
25 dkg vaj/ margarin 
2 tojássárgáj 
2 evőkanál tejföl 
10 dkg tisztított napraforgómag 
1 tojás a kenéshez 
 
Előkészítés:  
A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk, és azonnal forrón burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni.

 

Elkészítés:  
A kihűlt burgonyához szitáljuk a lisztet, beletördeljük a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, 1 teáskanál sót, a napraforgómag 3/4 részét, és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Kivesszük a hűtőből, kissé kinyújtjuk, majd kétszer-háromszor összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.  
 
A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, késsel kissé bevagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a maradék napraforgómaggal, és a forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Melegen vagy langyosan kínáljuk, mert így az igazán finom.

 

Megjegyzés
A napraforgómagot helyettesíthetjük tökmaggal, pisztáciával, de ezeket késsel vágjuk durvára, mielőtt a tésztába kevernénk.

 

Még nincs hozzászólás.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Vendégkönyv
 
Fórum
 
Egyszerű ételek
 
Linkek
 
Gyökerek
 

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!