Formában sült rakott hús*
Hozzávalók:
kb. 70 dkg hús (karaj, csirke- vagy pulykamell)
25 dkg szeletelt bacon
20 dkg trappista sajt
10 dkg gépsonka
2 db tojás
só
bors
liszt
Elkészítés: Az őzgerincet kibéleljük baconnel. A húst vékony szeletekre
vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Először lisztbe forgatjuk, majd tojásba,
végül a reszelt sajtba. Egyenletesen lerakunk egy réteget az
őzgerincformába, gépsonkával letakarjuk, kicsit összenyomkodjuk. Mindezt
addig folytatjuk, amíg a forma megtelik (vagy a hús elfogy). A tetejét
beborítjuk baconnel. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percet
sütjük. Hagyjuk kicsit kihűlni, aztán egy tepsibe átfordítjuk, és a
tetején a szalonnát megpirítjuk.
Megjegyzés:
Nagyon mutatós, hidegen-melegen egyaránt finom.
*Szárnyasfalatkák fűszeres bundában*
Hozzávalók:
1 kg csirke- vagy pulykamell
1 tojás
liszt
tej
ásványvíz
só
bors
2 gerezd fokhagyma
<javascript:%20popupWindow('http://mindmegette.hu/zoldseggyumolcs/index.php?apps=leiras&id=1&elem=14',810,
600,'zoldesggyumolcs')>
kevés ketchup
kakukkkfű
bazsalikom <http://mindmegette.hu/index.php?apps=cikk&cikk=12240>
petrezselyem
trappista sajt
olaj
Elkészítés: A húst csíkokra vágom, kicsit megsózom és félreteszem. A
tojásból, lisztből, tejből és ásványvízből sűrű palacsintatésztát
keverek, ízesítem a felsorolt fűszerekkel. Belereszelek annyi sajtot,
hogy a massza állaga azért ne legyen túlzottan sűrű. A húscsíkokat
belemártom a tésztába, és forró olajban pirosra sütöm. Körete lehet
rizi-bizi, párolt rizs vagy burgonyapüré. Jó étvágyat!
Csináltam már úgy is, hogy erőspaprika krémet kevertem hozzá, csípősen
is nagyon finom. Nagyon népszerű nálunk, a gyerekek minden héten
rendelnék. Ráadásul nagyon gyorsan elkészül. Salátával könnyű vacsora
lehet annak is, aki vigyáz a kalóriákkal.
*Duplasajtos csirke*
Hozzávalók:
4-5 db csirkecomb (vagy csirkemell)
20 dkg trappista sajt
20 dkg füstölt sajt
5 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
<javascript:%20popupWindow('http://mindmegette.hu/zoldseggyumolcs/index.php?apps=leiras&id=1&elem=14',810,600,'zoldesggyumolcs')>
2 fej vöröshagyma
<javascript:%20popupWindow('http://mindmegette.hu/zoldseggyumolcs/index.php?apps=leiras&id=1&elem=43',810,600,'zoldesggyumolcs')>
4-5 kanál liszt
pirospaprika
magyaros fűszerkeverék
só
bors
Elkészítés: A lisztet, a pirospaprikát, a borsot, a fűszerkeveréket és a
sót összekeverem egy tányérban. Megforgatom benne a csirkét, tepsibe
teszem. A hagymát karikára vágom, és a csirkére helyezem. Külön tálban a
tejfölt, a fokhagymát és a reszelt sajtokat (mindkettőt) összekeverem. A
maradék fűszeres lisztet beleszórom ebbe a mártásba, majd ráöntöm a
csirkére. Lefedem, és 1 óra alatt készre sütöm.
*Kanalas csirke *
Hozzávalók:
1 kg csirkecomb vagy -mell
1 fej vöröshagyma
<javascript:%20popupWindow('http://mindmegette.hu/zoldseggyumolcs/index.php?apps=leiras&id=1&elem=43',810,600,'zoldesggyumolcs')>
3 gerezd fokhagyma
<javascript:%20popupWindow('http://mindmegette.hu/zoldseggyumolcs/index.php?apps=leiras&id=1&elem=14',810,600,'zoldesggyumolcs')>
1 mokkáskanál pirospaprika
1 evőkanál liszt
1 dl étolaj
15 dkg reszelt sajt
1 nagy pohár tejföl
Elkészítés: A húst kivajazott tepsibe teszem, rákarikázom a
vöröshagymát. A többi hozzávalót jól öszzekeverem, és a húsra öntöm.
Alufóliával lefedve kb. 60 percig sütöm, majd kicsit megpirítom. Sült
burgonyával tálalom.
Megjegyzés:
Disznóhússal is finom. Jó étvágyat mindenkinek, aki kiprobálja!
*Kentucky csirkeszárnyak*
Hozzávalók:
csirkeszárnyak
1 evőkanál Erős Pista
2 evőkanál Édes Anna
fél evőkanál csirke fűszersó
4 evőkanál olaj
Elkészítés: A szárnyakat megtisztítom. Pácot készítek: 1 evőkanál Erős
Pistát, 2 evőkanál Édes Annát és fél evőkanál fűszersót összekeverek.
Beleforgatom a szárnyakat a pácba, majd zacskóba helyezem őket, és
beteszem a mélyhűtőbe. (Szerintem a mélyhűtőben pácolódnak a legjobban a
húsok.) 1-2 nap múlva kiveszem, kiolvasztom.
Előmelegített sütőben először alufólia alatt puhítom, majd grillezem.
Akkor jó, ha a szárnyak csücske letörik.
*Rácos pecsenye*
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy vagy 8 kisebb szelet hús (csirke- vagy pulykamell, esetleg
rövidkaraj, utóbbi kiklopfolva)
1-1,5 kg hámozott, karikára vágott burgonya
<javascript:%20popupWindow('http://mindmegette.hu/zoldseggyumolcs/index.php?apps=leiras&id=1&elem=9',810,600,'zoldesggyumolcs')>
2 db közepes paradicsom
<javascript:%20popupWindow('http://mindmegette.hu/zoldseggyumolcs/index.php?apps=leiras&id=1&elem=23',810,600,'zoldesggyumolcs')>
2 db sárga paprika
<javascript:%20popupWindow('http://mindmegette.hu/zoldseggyumolcs/index.php?apps=leiras&id=1&elem=40',810,600,'zoldesggyumolcs')>
2-3 dl tejföl
liszt
pirospaprika
só
bors
szárított snidling
kevés olaj
Elkészítés: Kiolajozok egy nagyobb tepsit, és az aljára terítem a
karikára vágott krumplit, amit előtte sóval vagy ételízesítővel,
valamint snidlinggel összekevertem. Utána ráfektetem a paprikás lisztben
megforgatott sózott hússzeleteket. Ezek tetejére 1-2 szelet paradicsomot
és arra 1-1 szelet paprikát fektetek, és bevonom őket tejföllel.
Előmelegített (kb. 160 fokos) sütőben 40-60 perc alatt készre sütöm.
Akkor jó, ha a krumpli és a tejföl barnul. Görög salátával tálalom.
Megjegyzés:
Ha gyors, finom kaját akarok csinálni, ezt készítem el. Ha valaki nem
szereti a paradicsomot, paprikát, tejfölt, akkor tehet a húsra karikára
vágott hagymát és baconszeleteket. Úgy is nagyon finom.
*Mátrai borzas pecsenye*
80 dkg kicsontozott sertés rövidkaraj (vagy 2 nagy csirkemell),
só,
őrölt bors,
50 dkg burgonya
<javascript:%20popupWindow('http://mindmegette.hu/zoldseggyumolcs/index.php?apps=leiras&id=1&elem=9',810,600,'zoldesggyumolcs')>,
1 tojás,
4 evőkanál finomliszt,
a sütéshez bőven olaj,
2 dl tejföl,
10 dkg reszelt sajt
A húst nyolc szeletbe vágjuk, és alaposan kiverjük, megsózzuk,
borsozzuk, egy órára behűtjük. Közben a burgonyát meghámozzuk, a reszelő
középső (durva) fokán lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután a
burgonyát kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya
nedvességétől függően 1-2 evőkanál liszttel összedolgozzuk, megsózzuk,
megborsozzuk. A hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk, utána először
lisztbe mártjuk, majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen
beborítsa. Nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl
forró!), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra
sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot
leitassa. Tálaláskor a tányéron tejföllel megkenjük. Reszelt sajttal
megszórva, párolt zöldséggel kínáljuk.
|