Kifejtett borsószemeket és az apróra vágott petrezselymet egy kis olajon odateszem főni annyi vízzel, hogy ellepje, megsózom, és fedő alatt párolom.
Ha puha és elfőtte a vizet szórók rá egy evőkanál lisztet és egy mokkáskanál pirospaprikát.
Óvatosan összekeverem és hideg vízzel folyamatos keverés mellett, felengedem, hogy jó sűrű leve legyen. Amikor összefőtt cukorral ízesítem.
Víz helyett tejjel is fel lehet engedni és akkor a pirospaprika is, elmaradhat, így fehérszínű főzelék lesz.
Finom hozzá a tükörtojás ill. sült virsli.
Zöldbab főzelék
Friss sárgahüvelyű zöldbabból készítem. A bab két végét letöröm és kb. 1, 5 cm darabokra összevágom.
Forró lobogó sós vízbe teszem oda főni. Aprórávágott petrezselyem zölddel, sóval pici öröltborssal ízesítem. Foghagyma préssel áttörők 2 gerezd fokhagymát és beleteszem azt is. Csak annyi vízbe főzőm, hogy éppen ellepje egy kicsit. Amikor megfőtt berántom és 2 dl tejföllel, behabarom.
Pici cukorral ízesítem.
Kelkáposzta főzelék
Egy kis fej kelkáposztáról a nagy zöldleveleket leszedem, megmaradt szép sárgaszínű kelkáposztát csíkokra felvágom.
Felteszem főni annyi vízzel, hogy ellepje, ízesítem sóval, őrölt borssal, őrölt köménymaggal és áttört fokhagymával.
Ha felfőtt beleteszem a kockáravágott burgonyát. Ha a burgonya is puha berántom, és tejföllel behabarom.
Sóskamártás
A megtisztított sóskaleveleket egy kis olajjal odateszem fedő alatt párolni. Sűrűn kevergetem, a sóskaleveleknek szét kell főniük, akkor jó, ha főzelék állagú. Nem szoktam se paszirozni, se turmixolni, mert ha friss teljesen szétfő.
Szórók rá egy evőkanál lisztet, összekeverem és fokozatosan annyi tejjel, felengedem, hogy mártás sűrűségű legyen. Ízesíteni csak pici sóval és annyi cukorral szoktam, hogy ne legyen savanyu. Főtt, kockára vágott burgonya jól illik hozzá.
Burgonya főzelék
A vékony kockákra vágott burgonyát, sóval, borssal, majorannával és babérlevéllel teszem fel főni. Amikor a burgonya megpuhul, berántom, egy pici ecettel savanyítom.
Ehhez nem szoktam tejfölős habarást tenni.
Spenót
Én még csak mirelit spenótból főztem. Ehhez csak fel kell melegíteni a fagyasztott spenótot. Először egy kis olajon lisztet megpirítók pirospaprika nem kell bele. Erre teszem rá a felengedett spenótot. Belemorzsolok egy vízben megáztatott zsemlét és egy nyers tojást is, elkeverek benne. Kicsit több őrölt feketeborsót szórók hozzá, 2 gerezd fokhagymát nyomok bele és sóval is ízesítem. Ha sűrű lenne nagyon pici tejjel, lehet hígítani.
Szárazbab főzelék
Fehérbabból szeretem készíteni. A szárazbabot odateszem vízbe főni. Finomra vágott vöröshagymát és egy-két fokhagymát, babérlevelet is rakok bele. Amire a bab megpuhul a hagyma is teljesen, szétfő. Hamarabb megpuhul, ha egy késhegynyi szódabikarbónát is hozzáadók. Ezután berántom, és tejföllel behabarom.
Lencse főzelék
Újévi étel. Mindig beáztatom a lencsét egy-két órára, kiszedem a jól megduzzadt lencsét és borssal, majorannával, babérlevéllel, sóval, fokhagymával teszem oda főni.
Amikor megpuhult berántom, és tejföllel behabarom.
Sárgaborsó főzelék
Felesborsónak is nevezik. Főzés előtt 2 órával beáztatom a borsót. Leöntöm a jól megduzzadt borsóról a levet, és hideg vízbe kezdem el főzni. Amikor felforrt és elfőtte a habját, beízesítem sóval, borssal, fokhagymával és babérlevéllel. Akkor puha, ha keverés közben szétmennek a borsószemek. Egészen kicsi rántással sűrítem be.
Tőkfőzelék
Először rántást készítek, erre dobom rá a sóból kicsavart gyalult tököt és az apróra vágott kaprot. Felengedem annyi vízzel, hogy ne égjen le, mert a tők is enged vizet. Nagyon hamar megpuhul, nem szeretem szétfőzni. Tejföllel behabarom, és pici cukorral ízesítem.
Gyerekeknek tejjel habarom be és nem tejföllel, azt jobban szeretik.